Richard Feynman

  2012-07-25 / 02:19:07 / Allmänt / 0 KOMMENTARER

HIV och Aids

  2012-07-23 / 18:19:26 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Här har ni lite snabbfakta om sjukdomen.
HIV (humant immunbristvirus) är ett virus som skadar kroppens immunförsvar och sjukdomen är dödlig om man inte får behandling- som endast är en bromsmedicin. Det finns idag inget vaccin mot sjukdomen än.   
 
Symptom
  • perioder med feber
  • viktnedgång
  • lunginflammation
  • olika hudutslag
  • svamp i munnen.
  • svullna lymfkörtlar
  • sår på slemhinnor
Virus överförs oftast vid samlag och genom blod. Det kan till exempel ske vid stickskador eller om flera personer använder samma spruta .Viruset smittar inte vid kramar, kyssar och vanliga sociala kontakter så hivinfekterade personer behöver inte vara rädda för att smitta vänner, släktingar eller barn i sin omgivning. 
 
Bromsmedicin/skydd:

Genom att undvika att komma i kontakt med viruset via blod, sädesvätska och slidsekret. Kondom vid samlag ger ett mycket bra skydd mot hiv och andra sexuellt överförda sjukdomar och därför har vi valt att ta med ett gäng kondomer ner till Afrika.

 

Detta fick vi sponsrat av ungdomsmottagningen knuffen på nygatan 7 i Örebro. Det kändes lite skumt att bära runt på lådor med MASSA kondomer på stan.. menmen.. nu står dom i alla fall inne på rummet. Stort tack till knuffen som mer än gärna ville bidra med dessa och hjälpa oss att hjälpa Ghana, Afrika i kampen mot Hiv/Aids!

 
Aids
 
Skadan på immunförsvaret utvecklas oftast långsamt. Efter fem till tio års infektion kan immunförsvaret inte längre skydda kroppen mot olika bakterier, virus, svampar och parasiter. Då kallas sjukdomen för aids. Det är numera väldigt ovanligt att aids utvecklas hos hivpatienter som genomgår behandling, eftersom läkemedlen är mycket effektiva.
 
Antal drabbade i Sverige och i Ghana
 
Från Landguiden.
 

Worth fighting for

  2012-07-23 / 14:34:48 / Allmänt / 0 KOMMENTARER