Malaria

  2012-12-12 / 10:15:08 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Vårt arbete handlar inte om malaria men nu är det så att även den sjukdomen är väldigt vanlig i Ghana. Landet är inte med i topp 10 men det finns alltid en risk. Malaria orsakas av parasiter som överförs till människa genom en tropisk mygga. Parasiterna utvecklas i människans blod och förstör de röda blodkropparna. Tyvärr finns det inget vaccin mot malaria utan man får skydda sig så gott man kan samtidigt som man tar någon form av malariaprofylax. Av vår läkare på Capio Läkargruppen fick vi två alternativ, det ena var Lariam* och det andra Malarone*
 
*Lariam tar man 1 gång i veckan och även 4 veckor efter hemkomst (beroende på hur länge man är borta). 
Det kostade ca 280kr/förpackning.

*Malarone var betydligt dyrare och det skulle man ta 1 gång om dagen och malarone var inte lika effektivt i de flesta fall. 
 
Lariam var både billigare och mer effektiv MEN det finns fler biverkningar i och med intaget av lariam, vilket en del människor inte klarar av, så därför var vi tvugna att testa. I början av oktober började vi ta tabletterna för att se om vi klarade av det och det gick bra för oss båda (ja vi var säkra på att vi skulle komma iväg redan då hehe). 
 
Biverkningar:
Haha vår läkare sa att vi inte skulle söka på nätet för att det står mycket ''strunt'' och mycket skrämmande som inte behöver stämma alls så vi skippar och skriva upp de sällsynta biverkningar för de är ganska hemska. Hursomhelst här är de vanliga biverkningarna: yrsel, huvudvärk, sömnighet, sömnstörningar, mardrömmar, balansrubbningar, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor. Vi fick faktiskt mardrömmar och var ganska yra men det var inte så farligt, så det kör vi på!
Man kan dock få malaria trots att alla försiktighetsåtgärder vidtagits. Vid vissa typer av malariainfektion tar det lång tid innan symtom uppträder, och sjukdomen bryter ut först efter flera dagar eller veckor efter att kommit hem från utlandsvistelsen, vilket innebär att vi kommer ta en del blodprov när vi är tillbaka!

 

Nyttiga tips - myggor

10 tips för hur du ska bli omtyckt av mygg:

· Var bara social med honmyggor – endast honmyggan sticker. När hon tömmer dig på blod sprutar hon samtidigt in giftigt saliv i såret som gör att blodet inte stelnar. Det är myggans saliv som ger dig en allergisk reaktion som resulterar i att det kliar. Det proteinrika blodet ska hon sedan ge sina små elaka myggbarn

· Bär mörka kläder, gärna blått eller svart – myggen ser mörka färger som en landningsbana med tydliga landningsljus och hittar dig lätt.

· Använd extremt mycket parfym – mygg gillar starka dofter.

·Tvätta dig sällan – mygg gillar även äckliga dofter som kraftig svettdoft.

· Drick mycket alkohol, det positiva är att du inte märker av sticken – kroppen producerar mer koldioxid med hjälp av alkohol och mygg attraheras av koldioxid. En del människor utsöndrar mer koldioxid än andra och det förklarar varför mygg älskar vissa personer. Personer som lider av övervikt producerar oftast mer koldioxid.

· Försök att ha så lite kläder på dig som möjligt, särskilt vid handleder och vrister där huden är som tunnast. Mygg spanar ofta in de ”lätta” områdena först.

· Rör dig extra mycket så blir kroppen riktig varm – mygg dras till värme.

· Undvik luftkonditionerade rum och myggnät – mygg gillar varken kyla och myggnät.

· Sitt gärna bredvid vattendrag eller i närheten av vattenfyllda föremål, gärna gamla gummidäck – mygg lägger gärna sina ägg på sådana platser.

· Var utomhus när det börjar skymma – de vanliga stickmyggorna är som mest aktiva då, däremot våtmarksmyggorna är aktiva stora delar av dygnet så även på dagen.

· Om du följer dessa råd får myggorna svårt att motstå dig, annars gör du bara helt tvärtom! 

 

Skämtosido det gäller och vara försiktig!

 

Områden i världen där malaria är vanligt

 

Under tiden vi skrev det här inlägget fick vi ett telefonsamtal från Goodtravel. Våra pass har tydligen fastnat hos ambassaden i Köpenhamn men organisationen ska buda och betala ytterligare kostnader och försöka få hit de imorgon. Ja vi har inte en krona kvar och utan passen och visumet kommer vi ju ingenstans. Lite panik nu men vi hoppas de är här imorgon! Vi åker ju till Stockholm på fredag...Vad tråkigt inlägg det blev nu. Hoppas på gladare inlägg framöver. HÅLL TUMMARNA!


Inspiration

  2012-12-07 / 12:58:06 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
 

Nytt boende och ny destination ''Children's home of hope''

  2012-12-06 / 10:37:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Igår fick vi reda på att vi får byta projekt om vi ville. Vi fick ett erbjudande om att åka till The Children’s Home of Hope i centrala Ghana, Cape Coast (vid Atlantkusten) som är ett barnhem där det bor HIV/AIDS sjuka barn, samt barn som har förlorat sina föräldrar i den här tragiska epidemin. Barnhemmet sitter i en kritisk situation då det är det enda barnhemmet i distriktet. Staten har varit hårda och lagt press på barnhemmet och vill nu ha tillbaka byggnaden som barnhemmet har hyrt. Utan volontärers hjälp och finanshjälp från omvärlden kommer dessa barn att hamna på gatorna eller hos fosterfamiljer som i själva verket inte har någon möjlighet att försörja de. Det nya projektet handlar om att bygga och rusta upp ett nytt barnhem. 

När organisationen skickade oss den här informationen var det ingen tvekan om att byta. Det är projektet var betydligt mer inriktat på vårt arbete, en chans att hjälpa HIV/AIDS sjuka samt undervisa och stötta barnen i deras vardag. Trots att Cape Coast ligger i södra Ghana som är den resursrika delen så lever det många håll otroligt fattiga människor och i staden barnhemmet ligger i, staden Asebu lever många på $1/dag.

Det var hjärteskärande att läsa den här informationen och det känns overkligt att om några dagar ska vi bo bland dessa människor. Bland oskyldiga barn som tvingas leva med den här sjukdomen. Tankarna slår oss att varför? Varför måste de behöva leva så här när omvärlden gråter för en iPhone. Det går inte ihop. Världen är orättvis och blabla, nej om varje individ gjorde något litet skulle det se annorlunda ut. En godgärning behöver inte vara att åka dit och riskera att själv bli sjuk. Utan att stötta organisationer och volontärer som vill göra skillnad. 10 kr försörjer en person en hel dag där. När vi har sökt runt på stipendier och fått tusentals nej säger de att deras krav är att det måste vara ett pågående projekt, men man måste ju börja någonstans och man behöver ju hjälp för att dra igång något som förhoppningsvis kan bli ''ett pågående projekt''. Patetiskt när de har en fond på flera miljoner kronor och vi ber om 1000 kr. Hursomhelst så hoppas vi att de pengarna åtminstone går till större organisationer och inte bara ligger kvar där. Vad väntar man på egentligen? Vi kikade lite på nätet och hittade en blogg där andra volontärer hade varit på samma ställe och även lite youtube-klipp. Länkar de här!

Kort sagt byter vi nu familj och ska inte på hos familjen vi skrev om tidigare! 

http://www.thegofund.org/donate.html Här kan ni donera en slant till barnhememt om det ligger i ert intresse. Ni får veta mer när vi är tillbaka från resan, vi länkar det här då också (ni behöver inte kopiera länken utan det går att klicka på den).
 
 
 
 
 
 

Internationella aidsdagen!

  2012-12-01 / 19:52:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER

Varje år den 1 december uppmärksammas hiv och aids. Då visar världen sitt stöd för alla som har drabbats.

 

30 år av sjukdom, fördomar och sorg men även av utveckling, upplysning och framtidshopp. I Sverige lever idag 5000 personer med hiv. I hela världen är det över 30 miljoner. Det är fortfarande vanligt att man diskrimineras för att man har blivit smittad. Många får inte tag i, eller har inte råd med, de mediciner som kan bromsa sjukdomen.

 

Temat för Internationella Aidsdagen är att: 

  • inga fler ska smittas av hiv
  • att ingen ska diskrimineras på grund av hiv eller aids
  • att ingen ska dö av aids

Idag ordnas det föreläsningar, konserter, filmvisningar, fackeltåg och mycket annat i hela Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder. Så ge en tanke till alla drabbade idag och glöm inte att skydda och testa er!

 

2 veckor i en ghanansk familj

  2012-12-01 / 00:13:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Idag har vi äntligen fått reda på vart i Ghana vi kommer att hamna och även lite om våran värdfamilj. Vi kommer alltså att befinna oss i den södra sidan av Ghana i en stad som heter Akwatia. Familjen består av föräldrarna Mrs. Janet and Mr. Eric och deras barn, Joyce 20, Derek 18, Christiana 16, Emmanuel 11. Vi kommer även att hjälpa till med vardagssysslor i hemmet så som att diska, sopa golv och tvätta kläder. Känns riktigt spännande att få träffa dom men även sjukt nervöst!
 
Och ni som läser detta nu som har gamla kläder, leksaker eller vad som helst som ni tänkt slänga bort kan ni gärna skänka det till oss, så ska vi ta med det till vår värdfamilj samt till det barnhem vi kommer att besöka. Så kontakta oss om det är något ni vill/kan bidra med!